EM Meniu

EM Meniu

I contact@erichmocanu.ro I tel. +40 736041440
Wed 03/Mar/2021 - 03:56

Summitul Corona: ce restricții sunt iminente și cât de utile sunt

Înainte de ședința federală și de stat de marți, s-au scurs deja posibile noi măsuri. Biroul la domiciliu este obligatoriu, măștile FFP2 sau stramtele de noapte sunt în discuție. Ce spun experții despre asta și ce dezvăluie o privire în străinătate despre efect.

Poziția de plecare înainte de întâlnirea dintre cancelarul Angela Merkel (CDU) și premierul de marți este puțin diferită de cea din ultimele consultări. Faptul că blocarea convenită până la 31 ianuarie va fi trimisă la o prelungire de această dată pare doar o formalitate. „Presupun că pot reveni 14 zile”, a declarat vice-cancelarul Olaf Scholz (SPD) duminică seara la „Bild”. În același timp, totuși, el a precizat, de asemenea, că nu este vorba doar de extinderea restricțiilor în timp.

„Trebuie luate măsuri suplimentare”.

Cu toate acestea, din punctul de vedere al guvernului federal și al multor țări, există câteva argumente în favoarea înăspririi în continuare. Pe de o parte, ar exista obiectivul preconizat de a atinge o incidență la nivel național mai mică de 50 de infecții la 100.000 de locuitori în șapte zile. Conform RKI, valoarea este în prezent de 134 (începând cu 18 ianuarie). Și apoi există incertitudinea cu privire la mutațiile virusului care circulă din Marea Britanie, Africa de Sud și alte națiuni.

Interdictia de a iesi noaptea din Casa

Potrivit informațiilor din „Business Insider”, Cancelaria dorește să introducă o interdictie de noapte uniformă la nivel național, cum este cazul în Franța, de exemplu. Acolo a fost chiar avansat de la 20:00 la 18:00 în weekend și este valabil până la 06:00.  Numărul cazurilor a scăzut din noiembrie. La fel ca în cazul multor măsuri, instrucțiunile nocturne nu au date fiabile pentru a putea evalua efectul exact. Când a fost întrebat despre stingerea timpului pe timp de noapte, statisticianul medical Gerd Antes de la Spitalul Universitar din Freiburg a fost sceptic cu privire la semenea masura (declarat pentru SWR): „Am mari îndoieli că au vreun efect”, a spus Antes. Saxonia Inferioară a fost primul stat federal care a anunțat în perioada premergătoare summitului Corona că, deși era în favoarea extinderii blocajului, nu va sprijini o stingere de noapte.

Purtarea mastii FFP2

O înăsprire a cerinței de mască ar trebui, de asemenea, să fie discutată între guvernele federale și guvernele de stat. În conformitate cu aceasta, purtarea măștilor FFP2 ar trebui să fie obligatorie în toate mijloacele de transport în comun locale și în magazinele de zi cu zi. În Bavaria, această măsură este deja în vigoare luni. Experții recomandă, în general, purtarea obligatorie a măștilor FFP2. O mască FFP2 aplicată corect se închide strâns pe față, astfel încât să filtreze eficient aerul atunci când inspirați și expirați. Spre deosebire de măștile de zi cu zi, care sunt deschise pe lateral. Christof Asbach, președintele Societății pentru Cercetarea Aerosolilor a declarat pentru ZDF.

Cu filtrele sale eficiente, o mască FFP2 nu numai că poate proteja persoana din față, ci și pe purtător, însă această protecție depinde de faptul dacă masca este pusa corect. Fiecare formă a capului este diferită și, prin urmare, nu fiecare mască este potrivită pentru purtător, spune Asbach. Sunt create spații mici prin care aerul poate scăpa nefiltrat. Același lucru este valabil și pentru purtarea unei măști FFP2 cu barbă. Și aici, aparatul bucal nu poate fi suficient de strâns și își pierde eficacitatea. Se presupune că este mai bine protejat, există și riscul ca purtătorul să devină mai nesăbuit și să nu mai reducă distanțele și contactele într-o măsură suficientă. Cum se folosește corect o mască FFP2 este prezentat în „Süddeutsche Zeitung” într-un videoclip explicativ:

Biroul la domiciliu este obligatoriu

La summit-urile anterioare ale statului federal, cancelarul a făcut apel la angajatori pentru a face biroul la domiciliu cât mai generos. Cu toate acestea, nu era o obligație. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a declarat luni că consecința sunt încă mulți angajați care fac naveta la serviciu:

„Vedem, de exemplu, că a existat mai mult birou la domiciliu primăvara decât toamna și iarna”.

Jens Spahn, ministrul sănătății: Un studiu realizat de Universitatea din Mannheim din decembrie arată ce efecte are acest lucru asupra procesului de infecție. Potrivit autorului studiului, Harald Fadinger, profesor de economie și economie al afacerilor, Germania ar avea doar jumătate din infecții dacă am avea o cotă atât de mare de birouri la domiciliu ca în primăvară. Potrivit „Business Insider”, guvernele federale și de stat planifică o „lumină a cerințelor pentru biroul de acasă”.

În consecință, acolo unde este posibil, angajații ar trebui să poată lucra de acasă.

Expertul în sănătate SPD, Karl Lauterbach, cere chiar și o obligație completă de birou la domiciliu. „Până acum am reușit să scutim fabricile”, dar acest lucru nu ar mai fi posibil cu creșterea ratei mortalității și cu o supraîncărcare a unităților de terapie intensivă din spitale, potrivit Lauterbach. În Franța și Belgia, biroul la domiciliu este deja obligatoriu. Deoarece implementarea a fost lentă, în Belgia au fost introduse chiar și verificări aleatorii în companii. În cazul unor încălcări, se pot aplica amenzi de până la 48.000 de euro.

Restricțiile de contact și oprirea transportului public.

Săptămâna trecută, „Bild” a oprit pe scurt sistemul de transport public. Cu toate acestea, acest lucru a fost imediat negat. Este vorba despre mai puține contacte în transportul public local. “Ceea ce nu înseamnă este oprirea transportului public local”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Seibert.

Seibert a subliniat, de asemenea, că numărul de infecții este încă prea mare. „Avem nevoie de reduceri suplimentare în contact ori de câte ori este posibil”, a spus Seibert. Se pune întrebarea dacă acest lucru a indicat restricții suplimentare? În prezent, o gospodărie are voie să se întâlnească doar cu o altă persoană. O restricție suplimentară ar însemna că gospodăriile ar trebui să se țină pentru ele.

Cu toate acestea, prim-miniștrii precum Söder sau colegul său săsesc Michael Kretschmer (CDU) fac deja campanie pentru măsuri și mai dure. “Reducerea incidenței este posibilă numai cu un blocaj foarte greu”, spune Kretschmer: “Acest blocaj ușor cu școli deschise, grădinițe, cu oportunități de cumpărături deschise nu aduce nimic. Prin urmare: greu și consecvent.” Summitul federal-stat de marți va arăta ce înseamnă acest lucru în ceea ce privește măsurile și dacă celelalte state federale urmează acest curs într-o asemenea măsură.

Evaluează acest articol:

Lasă un răspuns