Românii au protestat la Bruxelles contra statelor care iau abuziv copiii de lângă familiile de români

După succesul pe care l-a avut mișcarea de manifestație din Germania, pentru familia Furdui, Erich Mocanu a organizat cu ocazia Zilei Copilului, un protest împotriva tuturor statelor care despart cu forța copiii români de familiile lor.

Protest de 1 iunie la Bruxelles contra statelor care iau abuziv copiii de lângă familiile de români

În urmă cu doar câteva luni, Erich Mocanu a mobilizat 350 de persoane care au ieșit să protesteze în fața parlamentului de stat de la Hanovra, Germania, după ce Biroul de asistență socială a tinerilor (Jugendamt) i-a luat pe toți cei șapte copii ai unei familii de români și i-a plasat pe unii dintre ei separat în familiile adoptive.

Astăzi, în fața Parlamentului European de la Bruxelles, numărul oamenilor nu a mai fost atât de numeros, din nefericire. Chiar dacă în urmă cu câteva zile, fondatorul asociației AEBS, care luptă pentru drepturile românilor din Austria și Germania, a postat un mesaj puternic despre protest, nici un europarlamentar român nu a venit să participe. „Singurul europarlamentar care a venit să discute cu mine, a fost un neamț Helmut Geuking, românii au stat ascunși” , a declarat acesta.

„Pentru că 1 Iunie este o zi semnificativă pentru copii, părinți și susținătorii acestora, vă invit la Bruxelles pentru a vă face auzită durerea. Majoritatea dintre noi suntem părinți, iar unii nici nu își pot imagina ce înseamnă să nu ai copilul lângă tine. În numele acestor părinți dar și a copiilor ce suferă aceași traumă a despărțirii și nedreptății, vă rog să vă alăturați nouă, pentru a cunoaște aceste nedreptăți ce le-au fost făcute și care au schimbat atât viitorul cât și bunul mers al vieții familiare.”, acesta a fost anunțul făcut de Erich pentru oamenii din Bruxelles.

Erich Mocanu: „Rugăm toți românii, toți cetățenii care au probleme cu protecția copilului să ne strângem aici”

De 1 iunie, Erich Mocanu a luat cuvântul alături de cei prezenți la protest la Bruxelles, expunând problemele actuale dar și demersurile făcute până acum contra acestor abuzuri:

„Avem în continuare copii luați de la mame, de la tați. Am primit un răspuns în care ni s-a spus, ne pare rău, noi acum nu putem face nimic, probabil la sfârșitul anului. Și cuvântul acesta „probabil” a spus destul: Stop! Ajunge!. Trebuie să ieșim și să facem ceva.

Și de aceea, cu această ocazie, rugăm toți românii, toți cetățenii care au probleme cu protecția copilului din Germania, din Austria, din Danemarca, din Franța, din Anglia, cu toate că nu mai este comunitate europeană, dar nu contează, îi rugăm să ieșim, să ne strângem aici în fața parlamentului european și să ne aducem aminte că avem și noi drepturi, avem și copiii au drepturi și există cartea europeană, cartea drepturilor omului, care spune foarte clar și fără îndoieli: copiii aparțin părinților și părinții sunt cei responsabili asupra copiilor”, a fost începutul discursului fondatorului AEBS. 

De asemenea, în cadrul campaniei STOP-Ajunge „Copiii aparțin părinților”, Erich Mocanu a îndemnat oamenii să vină cu un „cadou” semnificativ pentru europarlamentari, o jucărie, un simbol că românii își cer drepturile pentru copiii lor.

„Pentru ca STRIGĂTUL nostru de „AJUTOR” să rămână și după încheierea protestului, am putea să le lăsăm un mic cadou ce le va aduce aminte că am fost și noi acolo, cerând ajutor în numele unor suflete lipsite de apărare, cărora statul le-a furat ce a fost mai de preț „FAMILIA”. Fiecare dintre noi, cei ce participăm la Protestul de miercuri, 1 Iunie, la Bruxelles, să aducem câte o jucărie de pluș și să le-o lăsăm cadou Comisarilor și Parlamentarilor Europeni!”, a scris Erich pe pagina oficială de Facebook a campaniei.

Românii se confruntă cu aceste probleme de ani de zile și statul nu face nimic

Nu este prima dată când se realizează un astfel de protest pentru dreptul copiilor din străinătate de a rămâne alături de părinții lor. Multe familii s-au confruntat în ultimii ani cu această problemă. Printre ele, reamintim familia Furdui din Germania și cazul Cameliei Smicală, din Finlanda.

În cazul familiei Furdui, biroul responsabil pentru protecția tinerilor (Jugendamt) a luat în custodia statului pe toți cei șapte copii ai familiei, iar pe unii dintre ei i-au plasat separat în familii adoptive. Cazul a făcut valuri în Germania și România dar și în plan internațional – fiind interpretat de manifestanți ca o lovitură a unei autorități împotriva unei familii din România. Mitingul de protest a fost organizat de biserica penticostală română Biserica Română Filadelfia din Hannover.

În cealaltă parte, Cameliei Smicală, denumită și românca lăsată fără copii de statul finlandez, a fost vorba despre aceeași tragedie. În 2015, Camelia Smicală, medic din Piatra-Neamț, și căsătorită cu un cetățean finlandez, care o abuza, l-a amenințat că pleacă de acasă, împreună cu cei doi copii. Soțul a anunțat, însă, serviciile sociale și astfel au fost luați copiii. Abia 6 ani mai târziu, după numeroase proteste din partea statului român, a mamei și chiar a copiilor, aceasta a reușit să se reunească cu cei doi.

facebook.com linkedin.com twitter.com
Categories:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

S.O.S. Romania e la un pas de prăbușire!
Sunați pe toți, ca avem nevoie de semnăturile și Votul lor. Daca nu faceți ce
In loc de cadouri trimise in strainatate, mai bine combatem Sărăcia din Romania
Asta e „Tara lucrului bine Făcut” după cum a spus președintele României, K.W. Iohannis acuma
CEDO are obligația de a se prezenta in toate limbile tarilor care au semnat convenția CEDO!
Semnată în 1950 de Consiliul Europei, CEDO este un tratat internațional care protejează drepturile omului și libertățile