SCHUFA – cu aceasta abreviatura se intilneste fiecare strain in Germania.  Fara adresarea in aceasta organizatie nu are loc incheiere nici unui contract, fie acesta un contract de Internet sau de telefonie, credit bancar ori deschiderea unui cont bancar in Germania. In ultimii ani chiar si pentru obtinerea unei chirii majoritatea agentiilor cer certificatul Schufa.

Schutzgemeinschaft für allgemeine Kreditsicherung – asa se descifreaza Schufa. Este o asociatie care stringe toata informatia financiara despre toti locuitorii Germaniei. Ei analizeaza  informatia salvata despre o anumita persoana si fac o concluzie despre posibilitatea persoanei de a achita un credit, cu alte cuvinte ofera un rating de credit. Cind o firma sau o banca incheie un contract cu un client nou, ei se adreseaza la Schufa, in asa mod este mai usor pentru ei, sa inteleaga daca pot avea incredere in persoana data.

Daca informatia de la Schufa va fi negativa, se mareste posibilitatea refuzului in incheierea contractului, oferirea unui bun sau serviciu.

Din aceasta cauza Schufa in Germania este foarte importanta.

Cum Schufa colecteaza datele?

La moment in 2017, Schufa detine informatia despre peste 5 milioane de firme si peste 66 milioane de persoane, dintre care aproximativ 10% este negativa.

Schufa nu colecteaza singura informatia. Datele sunt transmise de catre cei 9000 de parteneri ai organizatiei, printre care sunt banci, companii de leasing, companii de telecomunicare, online magazine din Germania etc. Cel mai interesant este faptul, ca datele se transmit cu acordul clientilor acestor companii. Doar ca clientii nu stiu despre asta, mai precis nu isi dau seama. Practic in toate contractele si alte hirtii financiare este specificat, ca datele clientului pot fi transmise altor organizatii, printre care si Schufa.

De exemplu, o persoana deschide un cont bancar in Germania sau incheie un contract de telefonie mobila. In contract de regula este specificat „Schufa-Klausel” – conditia, ca conctractul dat va fi o insemnare aparte in baza de date Schufa. Alta varianta poate fi transmiterea datelor prin AGB – conditiile generale de incheiere a contractelor.

Diverse situatii cind are loc completarea bazei de date Schufa:

deschiderea unui cont bancar in Germania;
primirea unui card de creditare;
adresarea la banca dupa credit, sau obtinerea unui credit in Germania sub orice forma;
primirea unui auto credit in Germania sau auto leasing;
contract de telefonie mobila;
contractul pentru electricitate.

Ce date colecteaza si salveaza Schufa?

In afara de datele personale – nume, familie, data nasterii, adresa – in baza sa de date, Schufa salveaza informatia despre termenul contractelor incheiate, adresarile pentru creditare, rezilierea contratelor inainte de termen, informatia despre toate platile intirziate, deschiderea si inchiderea contului bancar etc.

In primii ani de trai in Germania, orice persoana proaspat venita lasa zeci de „urme financiare.” Si cel mai rau e, ca din cauza necunoasterii sau comiterii unor greseli nimic bun Schufa nu va zice despre aceasta persoana.

De exemplu, merge o persoana la banca dupa citiva ani de trai in Germania si primeste refuz sau un credit cu un procent mai mare decit cel mediu oferit de aceasta banca. Ca raspuns cei de la banca vor zice ca „Schufa este rea” si punctum. Nu deoarece ei vor sa va dea un credit cu procente mai mari sau sa ascunda motivul real de refuz al creditului, doar ca ei nu cunosc nimic despre Dvs, tot ce au ei, este punctajul oferit de Schufa, o cifra de la 0 la 100. Cu cit mai mare este cifra, cu atit mai multa incredere vor avea firmele in Germania fata de Dvs.

Mai jos gasiti legatura intre punctajul oferit in certificatul de bonitate de la Schufa si riscul de neindeplnire a clauzelor contractuale:

Punctaj Risc
>97,5% minimal
95-97% permis
90-95% intre permis si inalt
80-90% inalt
50-80% fort inalt
<50% critic
Despre calcul punctajului, modificarea datelor in baza de date si primirea certificatului de bonitate de la Schufa vom discuta in unul din urmatoarele articole.

Cum pot afla ce date si informatii are Schifa despre mine?

Pentru a primi un  extras pe Gratis, este nevoie sa complectezi formularul de mai jos, sa adaugi o copie a Buletinul tau (Carte de Identitate) sau Pasaportului si o copie dupa Anuntarea Domiciliului sau Resedintei (Meldebescheinigung).

Puneti totul intr-un plic si trimitet-il cu Posta la urmatoarea adresa:

Schufa Holding AG
Postfach 10 25 66
44725 Bochum

Semnati numai unde scrie cu albastru „Datum, Unterschrift“ si Nu complectati partea ce este cu Rosu marcat, pentru ca va veni sa platiti 29,95 €

Download Fomularul: Schufa-Auskunft.pdf

24 Replies to “Ce este Schufa si cum pot afla ce date au despre mine?”

 1. Nu gasesc formularul…

 2. Buna ziua.
  Daca spre exemplu am facut un abonament in germania in 2013 si nu l-am platit, pentru cat timp voi ramane in Schufa ? Multumesc !

  1. Cum pot verica dacă sunt în sufa

 3. Nu inteleg daca am aplicat la banca pe internet si nu am luat credit …de ce sunt in schufa…si dupa cat timp se sterge

  1. Daca banca face o cerere de informare la Schufa, atunci aceasta cerere ramane pentru un an la schufa inregistrata. Asa pot vedea si alte banci ca sa cerut un credit.

   1. Am cerut de la schufa informatii am procent mic doar pentru ca am aplicat nu am datorii si mi sa dat un cod ca sa staerga infirmatiike mi sa spus sa l aplic pana la data de 1 oct 2019 dar nu merge…

 4. Buna !eu am lucrat in Germania și am plecat ,ma sunat o colega cum ca ma căutat cineva acasa Unde locuiam ca am Ceva de plătit …dar nu știu ce ,eu nu am lăsat datorii .pot afla in vreun fel ce fel de datorii erau sau cine ma cauta ?multumesc

  1. nu. trebuie știut cine va cauta.

 5. Daca am intrat pe Sufa fara sa am vina si ei refuza sa ma stearga in conditia in care am dovezi si chiar am achitat si suma care mia fost ceruta fara sa am ceva in schimb mai exact un card pe care nu lam vazut primit si nu am semnat nimic la cine trebuie sa apelez?
  Va rog daca stiti sa ma ajutati

  1. Dacă credeți ca aveți dovezi și tot nu puteți șterge datele, atunci doar un avocat va poate ajuta. Dacă vreți ne puteți contacta

 6. Am făcut cerere pentru schufa online, am plătit, și acum aștept sa vina prin posta, în cât timp ajunge.?

 7. Salut, în cât timp ajunge schufa. Am făcut comanda online și trebuie sa vina prin posta, câte zile durează?

  1. Online unde, de pe ce pagina?

 8. Buna ziua as dori sa stiu cu un procent de 97,12% ce șanse am de a obține un credit?

  1. Băncile sunt firme private. Doar ele pot sa va răspundă pentru ca ele își pot selecta și clienții

 9. Cum pot aflame cit treble said plates last sufa sing in sufa far nuclear stout cum sing bureau said plates .

  1. Nu înțeleg întrebarea

 10. Buna doar ce am primit un email și mă anunța ca am schufa,dar nu scrie cât este de plata și nu înțeleg ce am de făcut …sunt plecată și din Germania ,nu prea înțeleg nici limba lor..Ma puteți îndruma ce trebuie sa fac . Mulțumesc frumos

 11. Cum pot sa fac un Schufa Löschung ?

 12. Bună seara! Eu pot întra online sa îmi verific schufa, mi-am făcut un cont la ei și plătesc în fiecare luna. Am un procent de 9,99 %dar nu reușesc sa vad cine ma băgat, îmi puteți spune va rog unde ma pot uita sa vad cine și cu ce suma ma băgat? Mulțumesc anticipat!

  1. Asa nu putem sa iti spunem ce este de facut. Contacteaza-ne la +4915737301941

 13. Buna !! Dar după cât timp se scade schufa? Și cu plicurile acelea roșii ce este??

  1. ce înseamnă „se scade schufa“ și ce plicuri roșii? Va rugam sa ne trimiteți o poza de la plicul rosu la [email protected]

Schreibe einen Kommentar