Dezbaterea Diaspora româneasca in UE la Bruxelles

Pe 7 si 8.11.2017 a avut loc o dezbatere foarte lunga si intensa despre diaspora romaneasca organizata de GRASP Bruxelles si RomBel. Timp de aproape cinci ore au avut interventii ministri, consilieri prezidentiali, parlamentari din tara si de la Bruxelles, directorii de institutii, reprezentanti ai comunitatilor de romani din Germania, Italia, Spania, Belgia, Irlanda si alte tari europene.

Ma bucur ca am ajuns sa prezint si sa informez participantii despre 2 teme ce eu le gasesc foarte importante.

Una a fost tema “Romanii spre Vest – Romania spre Est” unde am prezentat motivele de ce Romanii pleaca din Romania spre strainatate chiar daca numai pentru cateva luni si ca Sclavia si Inselaciunea incep de la Institutiile Statului Roman, iar cea de a-doua tema a fost “Cetățean Român = Cetățean European” unde am prezentat abuzurile si discriminarea cu care se confrunta Romanii in Germania si Austria. Incepand de la Ingrijitorii de Batrani, Muncitori in Abatoare pana la Soferi, cam toate domeniile au probleme foarte grave ce eu le numesc “Sclavia Moderna”. 

 

 

O alta tema discutata a fost Alegerile, aici s-a discutat despre Votul prin Internet. Exista foarte multe sisteme securizate bine, dar este si riscant pentru ca odata ce votam de acasa, nu mai avem controlul Votului Discret sau daca este dat sub influenta altei persoane. Inca suntem un popor foarte influentabil, inca nu reusim sa luam noi hotarari ce e bine pentru noi si familia noastra si de aceea sunt foarte sceptic in privinta Votului pe Internet.

Scopul acestui eveniment la care au participat peste 150 de invitați din Italia, Germania, Spania, Belgia, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, România, Republica Moldova și Kazakhstan a fost de a aduce față în față membri activi ai diasporei românești cu reprezentanți ai instituțiilor statului român al căror obiect de activitate îl reprezintă românii din diaspora. Au fost deasemenea invitați cei 32 de europarlamentari români, 7 dintre aceștia răspunzând invitației.

De la București au participat: Sandra PRALONG – Consilier în cadrul Administrației Prezidențiale, Andreea PASTÎRNAC – Ministru pentru românii de pretutindeni, Constantin CODREANU – Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, Iulian BULAI și Petru MOVILĂ – Deputați în Parlamentul României și Dana Corina MARINESCU – Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Alături de aceștia au susținut prezentări europarlamentarii Cătălin Sorin IVAN și Cristian Dan PREDA, Silvia DUMITRACHE – Asociația Femeilor Românce din Italia- ADRI, Bogdan ROGIN – Policy Advisor REGI, Parlamentul European, Marius BOSTAN – Repatriot/ Romanian Business Leaders, Raluca MATEESCU – GRASP Bruxelles, Cristina IRIMIE- Român în UK/Consiliul Românilor de Pretutindeni.

Din sală au avut intervenții europarlamentarii Maria GRAPINI, Norica NICOLAI, Laurențiu REBEGA și Mircea DIACONU precum un număr mare de participanti reprezentând diaspora româneasca din diverse tări.

 


Erich Mocanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X