Sunt cetatean roman, am domiciliul/resedinta in strainatate, acte legale si m-am inscris in Registrul electoral pentru a putea vota prin corespondenta.

 • Unde pot verifica daca am fost inscris sau nu in Registru?

Alegatorii pot verifica inscrierea online, introducand datele persoanle pe site-ul Registrul Electoral.

 • Ce fac daca nu am primit pana acum documentele necesare votarii? Cui ma adresez?

Comunicati de indata Autoritatii Electorale Permanente daca nu ati primit aceste documente sau daca acestea au fost pierdute, furate sau deteriorate din motive neimputabile dvs. In acest caz, veti putea vota la orice sectie de votare organizata in strainatate.

Contact AEP: [email protected], tel. (021) 310.07.69.

 • Ce fac daca din greseala am deteriorat documentele sau le-am pierdut?

Comunicati de indata Autoritatii Electorale Permanente.
Contact AEP: [email protected], tel. (021) 310.07.69.

 • Pana la ce data pot trimite votul prin corespondenta?

Plicul trebuie expediat cu suficient timp inaintea datei votarii, pentru a asigura livrarea acestuia pana la data de 8 decembrie 2016, ora 24.00 – ora Romaniei, la sediul Biroului electoral pentru votul prin corespondenta.

 • Cine imi confirma ca plicul meu a ajuns la destinatie si votul meu a fost inregistrat oficial?

Plicurile cu voturile prin corespondenta sunt gestionate de Biroul electoral pentru votul prin corespondenta.

Mai multe detalii despre Biroul electoral de circumscriptie NR. 43 pentru romanii din strainatate mai jos.

Sunt cetatean roman, am domiciliul/resedinta in strainatate, acte legale si NU m-am inscris in Registrul electoral

 • Unde pot vota si in baza caror acte?

Cetatenii romani cu DOMICILIUL sau RESEDINTA in strainatate pot vota la oricare dintre cele 417 sectii de votare infiintate in strainatate. Lista sectiilor de votare si harta interactiva a locatiilor acestora sunt disponibile AICI.

Cetatenii romani cu DOMICILIUL in strainatate isi pot exercita dreptul de vot in baza pasaportului romanesc (valabil) cu mentionarea statului de domiciliu.

Cetatenii romani cu RESEDINTA in strainatate isi pot exercita dreptul de vot in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii:

 • – cartea de identitate;
 • – cartea electronica de identitate;
 • – cartea de identitate provizorie;
 • – buletinul de identitate;
 • – pasaportul diplomatic;
 • – pasaportul diplomatic electronic;
 • – pasaportul de serviciu;
 • – pasaportul de serviciu electronic;
 • – pasaportul simplu;
 • – pasaportul simplu electronic;
 • – pasaportul simplu temporar.

Acestea trebuie insotite de un document oficial emis de statul strain privind stabilirea resedintei.

Lista documentelor care atesta resedinta a fost stabilita prin Ordinul nr. 500/2016 al ministrului afacerilor externe, publicat in Monitorul Oficial nr. 223/25.03.2016 si poate fi consultata pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe AICI.

 • Daca in ziua votului sunt in Romania, la rude, unde pot sa votez? Pot sa ma duc la Ambasada tarii in care locuiesc acum si sa cer sa votez acolo?

Cetatenii romani care au DOMICILIUL in strainatate si in ziua votarii se afla in Romania nu pot vota in tara. Potrivit legii, cetatenii cu domiciliul in strainatate voteaza doar la sectiile de votare din strainatate.

Cetatenii romani cu RESEDINTA in strainatate care s-au inscris in Registrul electoral cu adresa de resedinta din strainatate si care in ziua votarii se afla in Romania nu pot vota la sectiile de votare din tara.

Cetatenii romani cu RESEDINTA in strainatate si DOMICILIUL in Romania, care nu s-au inscris in Registrul electoral cu adresa de resedinta din strainatate si care in ziua votarii se afla in Romania pot vota la sectiile de votare din tara la care sunt arondati.

 • Daca sunt in ziua respectiva in vacanta intr-o alta tara decat Romania sau cea in care locuiesc acum, pot vota? Unde?

Cetatenii romani care au domiciliul sau resedinta in strainatate (ex. Spania) si in ziua votului se afla in alt stat decat statul de resedinta, tot in strainatate (ex. Italia) pot vota la orice sectie de votare din strainatate, facand dovada resedintei in strainatate (din Spania).

Exceptie este situatia in care s-au inscris in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta si au confirmat primirea documentelor necesare exercitarii dreptului de vot in acest mod.

Sunt cetatean roman, locuiesc in strainatate, dar fara acte legale. Unde pot vota?

Conform legislatiei in vigoare, la alegerile parlamentare voteaza la sectiile de votare din strainatate doar cetatenii romani care prezinta documente ce atesta DOMICILIUL sau RESEDINTA in strainatate.

Direcția comunicare și relații externe

„SA CREDEM IN DIASPORA, EA POATE DECIDE VIITORUL“

Schreibe einen Kommentar