Scrisoare deschisa către:
Biroul Electoral Permanent,
Biroul Electoral de Circumscripție nr.43,
Ministerul Afacerilor Externe,
Guvernul României,

Problema pt. românii din Germania care vor sa voteze la alegerile Parlamentare din 6 Dec.20

In numele Romanilor din Afara Granițelor si mai ales al celor aproape 800 mii din Germania, doresc sa va informez despre o probleme pe care o vor întâmpină la alegerile Parlamentare din 6.Decembrie.

Pe pagina http://www.mae.ro/node/52162 precizați clar, ca persoanele ce sunt rezidente in strainatate, pot vota pe 6. Decembrie doar daca au un document oficial ce atesta ca persoana este rezidenta in circumscripția nr. 43.

Cei din Germania trebuie sa dovedească cu unul din aceste documente:
1. Adeverinţă privind domiciliul permanent/reşedinţa
2. Adeverinţă privind dreptul la liberă circulaţie şi la alegerea domiciliului în UE
3. Permis de muncă (numai pentru persoanele care deţin şi cetăţenia germană)
4. Permis de şedere pe durată determinată
5. Permis de şedere
6. Permisiune de stabilire permanentă
7. Permisiune de şedere permanentă EU

PROBLEMA:
In Germania, acest document ce Dovedește reședința in Germania e de 2 tipuri. Unele primarii oferă Dovada fără data de Expirare iar alte primarii dau cu valabilitate de 3, 6 sau 12 luni. Cine dorește sa își scoată o dovada actuala, trebuie sa plătească intre 7 si 15 euro. Mai exista si problema ca in unele primarii, vor primi programare doar după alegerile parlamentare.

CE FACEM CU CEI CE AU DOCUMENTUL EXPIRAT?

Erich Mocanu

StiriDiaspora.ro a preluat mesajul nostru. vezi aici: https://www.stiridiaspora.ro/

Stimate domnule Mocanu,

Cu privire la solicitarea transmisă către BEC nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliu sau reședința în afara țării vă comunicăm faptul că un răspuns avizat cu privire la valabilitatea documentele necesare exercitării dreptului la vot în străinătate va fi transmis, către dumneavoastră, de Ministerul Afacerilor Externe, instituție competentă în acest sens.

Cu stimă,   

Cu privire la elementele semnalate în articolul Problemă pentru românii din Germania care vor să voteze. Erich Mocanu, semnal de alarmă, Ambasada României în Republica Federală Germania precizează că documentele emise de primării (Anmeldung, Meldebestätigung, Meldebescheinigung) în vederea atestării domiciliului sau a reședinței pe teritoriul acestui stat nu au termen de valabilitate. Totodată, misiunea diplomatică precizează că, în conformitate cu prevederile legislației germane, cetățenii Uniunii Europene au obligația de a se înregistra pe lângă autoritățile locale în cel mult două săptămâni de la stabilirea reședinței/domiciliului pe teritoriul Germaniei. De asemenea, în conformitate cu aceleași prevederi, aceștia au obligația ca, în cazul schimbării domiciliului sau reședinței, să notifice autoritățile locale pentru radierea din evidențe a vechii adrese și, respectiv, înregistrarea noii adrese.

Totodată, misiunea diplomatică precizează că  autoritățile germane/primăriile pot emite și documente cu valabilitate limitată care atestă reședința, acestea fiind emise în mod excepțional pentru persoanele care prestează munci sezoniere, durata de valabilitate acoperind, în general, durata contractului.

De asemenea, Ambasada României la Berlin subliniază că, în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din acest an, cetățenii români pot face dovada domiciliului sau a reședinței în Republica Federală Germania, fie cu documentele menționate anterior (Anmeldung, Meldebestätigung sau Meldebescheinigung), fie cu unul dintre următoarele documente: adeverință privind domiciliul permanent/reședința, adeverință privind dreptul la liberă circulație și la alegerea domiciliului în UE,  permis de muncă (numai pentru persoanele care dețin și cetățenia germană), permis de ședere pe durată determinată, permis de ședere, permisiune de stabilire permanentă sau permisiune de ședere permanentă UE. Aceste documente sunt prevăzute în anexa Ordinului nr. 1627/2019 privind documentele care atestă reședința în străinătate a cetățenilor români în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Președintele României din anul 2019 și pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020, cu modificările și completările ulterioare și este disponibilă și pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, în secțiunea dedicată alegerilor parlamentare – http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anexa_omae_1627_20191_cu_anexe-1.pdf“. 

Este tragic sa avem în anul 2020, după mai bine de 7 ani de membri al Uniunii Europene, în Ambasade și Consulatele României, angajați ce habar nu au ca unele documente sau adeverințe au fost scoase din sistem și noi membri UE nu mai putem benefice de ale.

Lista documentelor pe care le cere Statul Roman pentru am putea vota pe 6.Decembrie:

  1. Adeverinţă privind domiciliul permanent/reşedinţa – Bescheinigung über den dauerhaften (festen) Wohnsitz (Wohnort) / Aufenthaltsort
  2. Adeverinţă privind dreptul la liberă circulaţie şi la alegerea domiciliului în UE – Bescheinigung über das Recht auf Freizügigkeit und auf die freie Wahl des Wohnsitzes (Wohnortes) in der EU
  3. Permis de şedere pe durată determinată – Befristete Aufenthaltserlaubnis
  4. Permis de şedere – Aufenthaltserlaubnis
  5. Permis de stabilire permanentă – Dauerhafte Niederlassungserlaubnis
  6. Permis de şedere permanentă EU – Dauerhafte Aufenthaltserlaubnis in der EU

Din păcate, doar documentul de la punctul 1 îl putem primi noi cetățenii UE.

Schreibe einen Kommentar