Explicatia despre formularea în care nu se vorbeşte despre familie la referendumul pentru revizuirea Constituţiei din 6-7 Oct.2018

La ce întrebare se va răspunde la referendumul din octombrie:

”Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”

Se răspândește o confuzie legată de întrebarea de la referendum. De ce se vorbește doar despre legea adoptată de Parlament şi nu se spune nimic despre familie/ căsătorie sau bărbat și femeie?

  1. Forma întrebării e stabilită prin lege, nu e la latitudinea organizatorului (Guvernul). Mai precis, Legea 3/2000, „legea referendumului”, prevede la articolul 7: „(1) Cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin „DA“ sau „NU“ la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”” Cu alte cuvinte, indiferent de tema referendumului, dacă scopul e modificarea Constituției, întrebarea e aceeași.
    https://legeaz.net/…/art-7-referendumul-privind-revizuirea-…

2. Nimeni nu mai poate adăuga ceva la legea de revizuire a Constituției. Ea a fost publicată în Monitorul Oficial, împreună cu avizul CCR. Legea de revizuire e cea din imagine. Orice adăugire ar fi tardivă, ilegală şi în afara avizului dat de CCR, rezultând în nulitatea întregului demers.

P.S.: Legat de faptul că legea de modificare nu are număr în MO: Legea constituțională nu se numerotează înainte de referendum. Așa cum e publicată în M.O. e doar o propunere de revizuire a Constituției. Va deveni lege cu număr, dacă trece referendumul. (via Florin Pușcaș)  vezi aici legea parlamentului fără data și număr.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X