Romania are nevoie de o reforma rapidă in ceea ce privește detașarea muncitorilor romani in străinătate dar si un control consecvent in îndeplinirea acestor reforme.

In momentul actual atât Statul cat si Legea este părtașa la Sclavagismul ce se petrece in domeniu detașaților. Aceștia sunt batjocoriți, înșelați chiar cu ajutorul celor care de fapt si de drept ar trebui sa ii protejeze.

Singurii câștigători din acest sclavagism sunt firmele ce fac aceste contracte iar statul pierde la fiecare contract, bani pe impozite si asigurări sociale.

Este inacceptabil ca sa se închidă ochii la furtul si înșelăciunea ce se face prin aceste contracte. Statele EU unde angajatul detașat lucrează, au un barem minim, de minim 4 ori mai mare de cat cel din România.

Asta înseamnă un minus atât pentru stat cat si pentru acel angajat.(boala, pensie si șomaj)

Pentru ca exemplele sunt mai elocvente pentru a înțelege acest sclavagism, vom lua o firma „SC Șmecher SRL” unde șoferul „Ionica” are un contract de detașare. Este trecut cu un salar minim pe economie de 1950 RON plus 70,00 € diurna pe zi.

Pentru ca el sa poată lucra legal ca detașat, are nevoie pe lângă contract si de formularul european A1 de la CNPP. Astfel statul Roman afla ca Ionica va fii detașat in străinătate dar si ca va fii fraierit de diferența de bani pe care Ionica ii primește la final.

Lăsăm statul si pierderile lui deoparte si revenim la Ionica, care in momentul in care va fii bolnav, va primi doar salariul menționat in contract, adică minimul pe economie din Romania, fără diurna.

Pentru ca Ionica știe ca nu poate trăi cu acești bani, așa bolnav cum este lucrează in continuare, pentru ca minusul din portofelul lui, nu il plătește nimeni. Daca Ionica totuși nu mai poate si „pica la pat”, angajatorul de cele mai multe ori îl arunca afara din locuința pusa la dispoziție muncitorilor detașați (ionica plătind chirie la negru), pentru ca altcineva ii va lua locul, atât in camera cat si la locul de munca.

Ionica bolnav, fără locuință, fără loc de munca dar si fără bani, ajunge in Romania unde își cere drepturile in fata Instanței.

Conform contractului de detașare, el nu poate face asta in tara unde a fost detașat, ci acolo unde este angajat.

In instanța, Ionica se va lupta pentru salariul menționat in contract, diurna nefiind inclusa in acest conflict.

De cele mai multe ori, angajații detașați, executați de angajator, pe lângă ca nu au încredere in justiție, drumul fiind anevoios, scump dar si foarte lung, mai sunt si amenințați sau chiar bătuți de foștii șefi ca sa renunțe la aceste plângeri.

In așteptarea dreptății, Ionica își va cere dreptul la șomaj, dar si acolo va fi despăgubit la minimul pe economie la care a fost anunțat in contract. Din nou diurna nu se socotește.

Daca Ionica ajunge la Pensie, va mai avea si acolo o surpriza neplăcută, pensia lui fiind calculata tot la minimul pe economie scris in contract. Din nou diurna nu se socotește.

In speranța ca Ionica al nostru a fost destul de explicit, realizam ca e nevoie urgenta de o reglementare clara si simpla ce sa rezolve acest sclavagism, batjocura si nedreptate a celor ce doresc doar sa muncească.

Si alte tari, au întâmpinat astfel de probleme in trecut, dar au găsit soluții ce vin in ajutorul muncitorilor.

In Germania, cei din domeniul Construcții, au înființat instituția Soka-Bau. Aceasta gestionează peste 1. Milion de muncitori si garantează ca toți își vor primi salariul minim, zilele de concediu dar si orele de munca plătite după legea in vigoare.

In fiecare tara europeana, avem salarii minime pe economie, tarife sindicale fixe ce nu sunt interpretabile sau negociate ca la piața.

A venit timpul, ca cei ce ne conduc sa se aplece si asupra acestor probleme, pentru ca sunt încălcate nu doar principii, ci si drepturile omului. Acești muncitorii detașați in străinătate, au si drepturi, nu numai obligații.

Prin aceasta doresc sa cer celor ce ne conduc dar si celor ce își iau salariile de pe spatele acestor muncitorii, sa ia in considerare modelul Soka-Bau din Germania, si sa-l aplice  la Muncitorii detașați.

Conform datelor, din păcate neoficiale (neavând nimeni interesul sa facă oficial) in Romania sunt circa 200.000 de muncitorii detașați.

Erich Mocanu

2 Replies to “Sclavagismul înflorește si autoritățile ajuta la stabilizarea ei.”

  1. Fără cuvinte …! Chiar așa este ! În alte țări mai sunt și alte drepturi ale muncitorilor , dar aici la austrieci dacă te îmbolnăvești și nu poți lucra pentru a plăti faimoasa cifră la SVA , pe lângă altele… se poate muri cu zile în stradă și nu-i pasă nimănui de tine ( muncitor) și fără o pensie sau un medical plătit la final. Să nu mai vorbim căși noi muncitorii mai avem de îngrijit și alte persoane alături de noi și alte cheltuieli de plătit la casele noastre.

  2. Da,nu intereseaza pe nimeni ca nu se face ciubuc din asta.Muncitorii in general pentru ei sint parti neglijabile.

Schreibe einen Kommentar